Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Na Slunečném pobřeží

Kromě Zlatých písků je dalším významným a velkým bulharským letoviskem Slunečné pobřeží. I ono je postupně znovuobjevováno českými turisty, kteří sem přijíždějí v rostoucím množství. Ale každým rokem přibývá také Němců a dalších dovolenkářů. Středisko leží zhruba 30 km severně od Burgasu a je známé dobrými klimatickými podmínkami a rozlehlou písečnou pláží s postupným sestupem do moře.

Slunečné pobřeží je dlouhé několik kilometrů, takže dopravu v rámci areálu obstarává minivláček. Staré hotely jsou většinou již modernizovány a nové tu rostou jako houby po dešti. Bohužel, mnohé jsou šity dosti horkou jehlou a kvalita staveb není vždy ideální. Pokud už se rozhodnete sem jet, je proto vhodné využít hotel či jiné ubytovací zařízení s dobrými referencemi. To se ostatně týká i okolí hotelů a pláží, neboť ne všechny jsou čisté a uklizené. Zato místy jsou zpestřeny pěknými dunami. Také moře je v celé oblasti průzračné a hotelové komplexy jsou obklopeny poměrně rozsáhlou a bohatou zelení.

Na dohled od Slunečného pobřeží leží na skalnatém poloostrově o rozloze dvou a půl čtverečních kilometrů, spojeném s pevninou jen úzkou šíjí, starobylé městečko Nessebr. Tento historický skvost, od roku 1983 zapsaný do seznamu památek chráněných mezinárodní organizací UNESCO, patří trvale mezi nejatraktivnější místa Bulharska.

Nessebar (tehdy Mesembria) byl založen Thráky před více než třemi tisíci lety a patří tak mezi nejstarší trvale obývaná města na světě. Ve své dlouhé historii byl od 6. stol. př. n. l. také řeckou a později římskou kolonií, což dokládají typické památky na toto období, např. akropolis a Apollónův chrám. Ve městě najdete také baziliku Stara Mitropolia, středověkou pevnost z byzantinského období a další pozoruhodné stavby jako vzpomínky na různé kultury a civilizace, které tudy v průběhu věků prošly. Ze 40 chrámů, které tu byly vybudovány, se jich do dneška zachovalo 12. I místní obyvatelstvo nezapře dědictví minulosti, neboť údajně jej většinou tvoří potomci řeckých osadníků.

Ale Nessebr, to nejsou jenom památky a archeologická naleziště. Celé město má svůj jedinečný kolorit a atmosféru, ke které přispívá už starý větrný mlýn na přístupové cestě, malebné dřevěné domky z 19. století či rybářský přístav.

Romantickou procházku po městě si můžete proložit posezením v některé z kaváren a restaurací s čerstvými rybími specialitami, pozorováním zdejších umělců nebo nákupem suvenýrů a lidových výrobků v pitoreskních křivolakých uličkách. To vše za příznivé ceny, většinou značně výhodnější než na samotném Slunečném pobřeží.

Návštěva Nessebru proto zpravidla bývá nedílnou součástí pobytu na Slunečném pobřeží a představuje zajímavé zpestření mezi koupáním a sluněním. K tomu je vhodné dodat, že mezi pobřežím a Nessebrem existuje pravidelná autobusová doprava.

Mezi další možnosti vyžití patří klasické pobřežní záležitosti – vodní sporty, potápění apod. Ve večerních hodinách pak turisty lákají kluby, diskotéky, bary a další zařízení. Při tom se naskýtá příležitost ochutnat bulharské víno, mnohdy pocházející přímo z okolí Slunečného pobřeží, kde jsou pro pěstování révy výborné podmínky. Ještě lepší však je zakoupit jej přímo u místních vinařů – je to levnější a máte větší šanci narazit na opravdu kvalitní mok.

- MiH - 

Předchozí články z Bulharska
Autem do Bulharska v roce 2012 
Posvátné Rodopy 
Obzor - město mnoha jmen  
Autem do Bulharska 
Český návrat na Zlaté Písky 

Článek byl zobrazen 7 225 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko