Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

V Nesebaru se nenechejte odradit komercí

Kdo touží po dovolené, během které si bude moci do sytosti užívat jak koupání v moři, tak i poznávání jedinečných památek, měl by vyrazit do Nesebaru. Toto bulharské město ležící na pobřeží Černého moře, jehož historie sahá daleko do starověku, bylo pro svou jedinečnost již v roce 1983 zapsáno na Seznam památek světového dědictví UNESCO.

Nesebar nacházející se přibližně 30 kilometrů od Burgasu je vyhledávaným cílem turistů. Mnozí jej dokonce považují za nejkrásnější město Bulharska, protože nabízí jedinečnou kombinaci historických památek, čistého moře i možností společenského vyžití. Mnozí dnes však znají Nesebar pouze jako významné turistické centrum na černomořském pobřeží, ale jen málokdo ví, že je také jedním z nejstarších měst v Evropě.

Jeho dějiny se začaly psát někdy v období před 2 tisíci lety před Kristem. První osadu na zdejším poloostrově založili v 5. století před naším letopočtem Řekové. Vzniklo zde thrácké město Menabira (Mesenvria), které sloužilo jako přístav. Vrchol slávy zažil Nesebar za nadvlády Byzance, kdy ještě vzrostl jeho význam coby přístavního města. Těžil totiž z blízkosti byzantské metropole Cařihradu vzdálené pouhých 150 km. Během staletí se ve městě nakonec vystřídalo mnoho vládců i národností, z nichž každá vzhled města nějak poznamenala. Dnes je možné v Nesebaru vidět pozůstatky památek pocházejících z nejrůznějších období dějin, zastoupeny jsou zde stavby z thráckých dob, období antiky, Byzance i Říma. Právě díky nim se stal bulharský Nesebar součástí památek UNESCO.

Nesebar

Největšího rozkvětu turistického ruchu se Nesebar dočkal ve druhé polovině 20. století, kdy zde vyrostlo mnoho hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Z původně historického města se tak stalo jedno z nejoblíbenějších a také nejrušnějších bulharských přímořských letovisek, které je každoročně zaplavováno návštěvníky z nejrůznějších koutů Evropy. V období hlavní letní sezóny tak krásu města poněkud zastiňují všudypřítomné davy turistů, prodavači nejrůznějších cetek a věčně plné restaurace i pláže. Pokud tuhle nepříjemnost překonáte, nebo ještě lépe, pokud se do Nesebaru vydáte pozdě na jaře nebo brzy na podzim, budete odměněni takovými krásami, které jinde v Bulharsku neuvidíte.

Nesebar je dnes možné rozdělit na dvě části – historickou a moderní. Staré město obklopené hradbami se rozkládá převážně na poloostrově vybíhajícím do Černého moře, který je s pevninou spojen pouze úzkou šíjí. Modernější část města se pak rozrostla na bulharské pevnině. Ve starém městě Nesebar vás nejdříve přivítá dřevěný větrný mlýn a následně se vnoříte do spleti starobylých dlážděných uliček, které na vás dýchnou atmosférou starých časů. Procházet jistě budete kolem architektonicky velmi zajímavých domů, které mají zděné úzké přízemí, ale širší první (případně i druhé) patro postavené ze dřeva. Patro je podepřeno šikmými dřevěnými trámy. V mužském klášteře sv. Jiří se turisté mohou dozvědět zajímavé informace o jeho historii i současnosti a také si vyslechnout legendu o léčivé vodě.

Nesebar

Historickému centru Nesebaru dominují věže několika různorodých starých kostelů, které patří mezi nejvyhledávanější turistická lákadla. Během prohlídky města můžete narazit například na kostel Svatého Štěpána (Sveti Stefan), kostel Krista Pantokrata, před nímž se rozkládá malé náměstíčko, kostel Vykupitele, nebo prostý, ale velmi krásný (a také nejstarší) kostel svaté Bohorodičky (Světa Bogorodica), který ukrývá nádhernou sbírku ikon. Je třeba zmínit také menší kostelík archandělů Gabriela a Michaela, v jehož blízkosti se povalují hlavice několika korintských sloupů. Ještě jedna zajímavost - všechny nesebarské kostely jsou původem řecké, nikoliv bulharské a většinou nejsou turistům zdarma přístupné. Jedinou výjimkou je kostel sv. Paraskevy. Za vidění ve starém Nesebaru pak jistě stojí také rybářský přístav nebo pozůstatky původního městského opevnění. Navštívit zde můžete i Archeologické muzeum s bohatými sbírkami antické keramiky, či si prohlédnout výstavu středověkých ikon. Neméně zajímavé je i Etnografické muzeum.

O dost větší, než staré město Nesebar je jeho moderní část nazývaná Nový Nesebar. Pobřeží je zde lemováno zástavou nových několikapatrových hotelových komplexů. Ubytování se tak dá kdykoliv bez problémů sehnat. Oproti starému městu je zde podstatně levněji, můžete tady proto v klidu posedět v restauraci či kavárně, aniž byste se museli obávat, že to zruinuje vaši peněženku. Na jihu se rozkládá hlavní nesebarská pláž, která je dosti dlouhá, prostorná a má pozvolný vstup do moře. Na pláži je možné se věnovat plážovému volejbalu, pronajmout si vodní šlapadla, skútry, zaplatit si adrenalinovou jízdu na vodním banánu či vodních lyžích. Mnohé z plážových barů se starají o nejrůznější zábavní programy, jinak ve městě se poměrně často konají také folklorní slavnosti.

Kdo by se chtěl z Nesebaru vypravit za poznáním okolí, směrem na jih se nachází nepříliš známé letovisko Ravda a severně odtud je pak oblíbené Slunečné pobřeží. V obou směrech můžete narazit na akvaparky, do nichž jsou zájemci z Nesebaru sváženi pravidelnými autobusovými spoji. Blíže k letovisku Ravda je to Aquapark Nessebar a nedaleko Slunečného pobřeží pak vyrostl Aquapark Action.

- jap -

Článek byl zobrazen 13 023 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko