Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zakladatel Rilského kláštera se i po smrti dost nacestoval

Bulharské pohoří Rila je hojně navštěvováno milovníky pěší turistiky, horolezectví a lyžování. Pokud si však budete chtít některý den od fyzické námahy odpočinout a využít volno v tomto nádherném kraji trochu kulturně, navštivte Rilský klášter, který je nejznámější a bezesporu také nejkrásnější stavbou bulharské pravoslavné církve.

Ať už jste věřící nebo ne, pohled na Rilský klášter, někdy též nazývaný Rilský monastir, vás jistě nadchne. Okouzlující je nejen jeho zdobnost, ale na návštěvníka zapůsobí rovněž jeho mohutnost – rozkládá se totiž na ploše 8 800 metrů čtverečních. Obdivovat tuto stavbu každoročně přijíždějí jak poutníci, tak i zvědaví turisté, kteří chtějí z Bulharska vidět také něco jiného než pláže a moderní letoviska. Klášter se nachází v severozápadní části pohoří Rila, na jihozápadě země, přibližně 80 kilometrů jižně od Sofie.

Zakladatelem kláštera byl svatý Ivan Rilský žijící v letech 880 až 946. Ten, stejně jako řada dalších poustevníků, odešel do samoty bulharských hor hledat osvícení. Lidé žijící v okolí jeskyně, v níž se usídlil, jej znali jakožto moudrého muže a zdatného léčitele. Podle legendy údajně neustále popíjel bylinné odvary, které jeho tělu dodávaly zázračnou moc. Tyto lektvary vařil také nemocným, které se mu tak dařilo uzdravovat. V blízkosti jeskyně založil nakonec Ivan Rilský na popud svých následovníků klášter, který se po jeho smrti stal jedním z nejnavštěvovanějších poutních míst v Bulharsku. V klášteře byly uloženy také světcovy ostatky, které však byly v minulosti několikrát odcizeny. Údajně tak procestovaly půlku východní Evropy a do kláštera se už nikdy kompletní nevrátily. V současnosti je zde uložena pouze jedna ruka. Nachází se v truhle před ikonostasem.

Rilský klášter

Jelikož klášter stojí v hornatém terénu pohoří Rila, nevyhnuly se mu ani přírodní katastrofy. Ve 14. století byl například zničen lavinou, ale naštěstí se dočkal nové výstavby. Zasloužil se o ni vladyka Chrleju, který z něj však vytvořil pevnost s kostelem sv. Marie. Na počátku 19. století jej však zase pohltil mohutný požár a tak se z jeho předchozí podoby příliš nedochovalo. Jedinou památkou na přestavbu ze 14. století je tak kamenná věž tyčící se do výšky 25 metrů, která bývá pro svůj tvar nazývána „Chreljova kulata“. Opětovně byl Rilský klášter vystavěn v letech 1835 až 1862 a právě z této doby pochází jeho dnešní podoba. I dnes je tak ozdobou horského údolí, nad nímž se do výšky okolo 1000 metrů zvedají svahy horských luk a dominantní hřebeny Rily.

Rilský klášter, který je typickou ukázkou bulharské renesance, jež probíhala v zemi v 18. a 19. století, najdeme cca 4 kilometry od původní poustevny svatého Ivana. V současnosti patří mezi nejvýznamnější bulharské památky a v roce 1983 byl dokonce zapsán na Seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. Celý komplex, který je tvořen čtyřpatrovými budovami s verandami lemujícími nádvoří s kostelem a věží, je obklopen lesy. Mocné zdi, kterými je klášter obehnán, mu dávají vzhled tvrze. Zajímavě působí také starodávné klenby, které jsou dekorovány výrazným černobílým vzorem.

Východní křídlo kláštera bylo postaveno až roku 1961 a v současnosti slouží jakožto muzejní prostory. Hlavní atrakcí zdejšího muzea je vyřezávaný dřevěný Rafailův kříž, který je údajně celoživotním dílem mnicha Rafaila. Na tomto přibližně půl metru vysokém kříži jsou vyřezány biblické výjevy. Celkově je na kříži údajně vyryto okolo dvou tisíc postaviček, z nichž mnohé svou velikostí nepředčí zrnko rýže. Není se čemu divit, že autor tohoto mistrovského díla ztratil po dlouhých letech takto titěrné práce zrak.

Rilský klášter

Celý klášter je ozdoben malovanými freskami, nástěnnými malbami a téměř na každém kroku je možné obdivovat řezbářské práce. Nejčastějším námětem zdejších maleb je apokalypsa, zobrazení pekla, hříšníků a ďáblů, ale také andělů. Kromě toho, že je v Rilském klášteře uložena levá ruka jeho zakladatele, nachází se zde také srdce cara Borise III. Zemřel v roce 1944 za podivných okolností, když se vracel z Berlína. Spekulovalo se o tom, zda nebyl otráven nacisty. Jeho srdce je uloženo malé klášterní kapli. Součástí kláštera je i klášterní knihovna, kde je uloženo několik tisíc svazků a životopisů svatých pocházející z 12. století.

Pokud byste měli zájem zůstat v klášteře o něco déle a dokonce v něm i přespat, je to možné. Dvě patra hlavní budovy kláštera v současnosti slouží jako hostel. Nepočítejte s žádným velkým komfortem, například teplá voda zde neteče vůbec a staré proleželé pružinové postele jsou běžnou součástí vybavení. Pokud přeci jenom nějaký ten komfort vyžadujete, objednejte si ubytování v nedalekém hostelu či kempu Bor, který se nachází asi 3 kilometry daleko.

- jap -

Další články z Bulharska:
Na Slunečném pobřeží
Golf v Bulharsku III. - Thracian Cliffs Golf Course
Golf v Bulharsku II. - Lighthouse Golf Course
Golf v Bulharsku - BlackSeaRama Golf Course
Posvátné Rodopy

Článek byl zobrazen 9 253 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko