Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Do Bulharska vlastním autem

I když v minulosti se vydávali Češi na dovolenou do Bulharska poměrně často, přece jen bývala jízda po vlastní ose někdy trochu dobrodružná. Po roce 1989 pak cesty téměř ustaly a ojedinělí cestovatelé vyprávěli hrůzostrašné historky o přejezdu Rumunska, o krádežích a nebezpečích, jež tu na smělého poutníka čekají…

Jak už to tak bývá, bývaly historky mnohdy přehnané, ale na druhou stranu ne zcela neopodstatněné. Přejezd maďarsko-rumunských hranic skutečně byl pro nepřipraveného kulturním šokem. Zkorumpovaní celníci, hned za hraničním přechodem pak veksláci, žebráci a agresivní děti, vrhající po cizincích kameny. Ani cesta z Rumunska do Bulharska nebyla bezproblémová. Vzhledem k nutnosti překročit Dunaj bylo třeba jet buď přes jediný most u města Ruse, nebo využít některého z přívozů. Zatímco první byl proslulý policisty, vymýšlejícími si různé záminky pro vysoké pokuty, ve druhém případě musel člověk čekat nejistou dobu na loď, plující bez zjevného řádu, a ještě se otravovat s byrokratickými celníky, nepokrytě vyžadujícími úplatky. K tomu pak přistupoval tristní stav bulharských silnic, připomínajících někdy spíše motokrosovou trať.

Podobně to fungovalo ještě okolo roku 2000, ale situace se postupně zlepšovala. Kdo navštívil Bulharsko letos, byl zřejmě příjemně překvapen. Hraniční odbavení se zkrátilo na minimum, chování celníků se změnilo k nepoznání (mohou existovat výjimky) a alespoň na hlavních tazích je nový povrch silnice. Není se ostatně co divit – Rumunsko a Bulharsko chtějí vstoupit do Evropské unie a musely proto nutně přístup k cizincům změnit. Mezitím už bylo o jejich vstupu rozhodnuto. Stane se tak již v lednu 2007, což by mělo znamenat další zjednodušení hraničních procedur pro české občany.

Tím padla hlavní překážka, odrazující mnohé od cesty do Bulharska vlastním motorovým vozidlem. Proto vězte, že když se tam vydáte v roce 2007, neměli byste se setkat s ničím katastrofickým. Naopak, v Rumunsku si můžete udělat zastávku v nádherných Karpatech, vychutnat atmosféru malebných vesniček a promluvit s jejich převážně velmi příjemnými a pohostinnými obyvateli. Přejezd přes Dunaj bude příjemným zpestřením a v průběhu cesty se, alespoň na hlavních tazích, nemusíte obávat ani špatného stavu silnic, které jsou někdy lepší než u nás. V Bulharsku zase můžete navštívit starobylé kláštery, udělat si vyjížďku do zdejších hor a vůbec se přemisťovat, jak uznáte za vhodné. Nezávislost, to je hlavní výhoda cestování vlastním vozidlem. Pokud se vám někde nelíbí, prostě stačí „zvednout kotvy“ a přemístit se jinak. V objektu svého zájmu se zase můžete zdržet déle, než při hromadné organizované výpravě. Dá se kdekoliv zastavit a prohlédnout si zajímavosti při cestě.

Samozřejmě se musíte věnovat řízení, vyhledávat trasu a starat se o další věci, ale tak už to chodí nejen při cestování - svoboda prostě vyžaduje určité úsilí.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 9 390 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko