Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená v Bulharsku

Ze všech stran slýcháte, že Bulharsko již po řadu let patří mezi nejlepší destinace pro letní dovolenou, a proto jste sami začali přemýšlet nad jeho návštěvou? Ať už jsou pro vás prioritou pěkné pláže, vyhledáváte bujný noční život, nebo rádi podnikáte výlety po památkách, Bulharsko vás nezklame. Přičtěte k tomu lahodnou kuchyni plnou zeleniny, ceny mnohdy nižší než u nás i příjemné počasí po celé léto a máte odpověď na otázku, proč Bulharsko přitahuje takovou spoustu cestovatelů.

Poradíme vám, jak si dovolenou v Bulharsku naplánovat, aby nic nestálo v cestě nezapomenutelným zážitkům.

Kdy se vydat na dovolenou do Bulharska

Pokud do Bulharska míříte na klasickou dovolenou u moře, ideální podmínky v podobě příjemně vysokých teplot vzduchu i moře vás zde čekají od června do konce září.

Otužilci se v moři koupou od května, nižší teploty vody ale čekejte ještě na začátku června. Koupat se ale bez problému dá a hned po opuštění mořské vody vás ohřejí již dostatečně silné sluneční paprsky. Výhodou dovolené v červnu jsou extrémně nízké ceny dovolených i menší počet turistů, a tedy komornější atmosféra.

dovolená v Bulharsku

Úderem července začíná hlavní sezóna, přijíždí davy turistů, zvyšují se ceny zájezdů, ale také se probouzí noční život a otepluje moře. V podobném duchu pak probíhá celá hlavní sezóna. V září je moře příjemně prohřáté, pláže už nejsou přeplněné lidmi a ceny zájezdů opětovně klesají až na směšně nízkou úroveň. Zároveň se však začínají zkracovat dny a častěji se objeví dešťové přeháňky.

Pokud vám jde především o aktivní poznávání Bulharska, pro svou cestu zvolte jaro či podzim. Vyhnete se tak zimním nízkým teplotám a zároveň letnímu horku, které je nevhodné pro časté přesuny.

Proč (ne)jet do Bulharska

Chcete si dovolenou u moře užít za co nejnižší možnou částku? Pak zvolte právě Bulharsko! Za výbornou cenu totiž pořídíte nejen zájezd, ale ani nákupy na místě rozhodně nezruinují vaši peněženku. Naopak, mnohé potraviny seženete za daleko nižší cenu než u nás.

Bulharsko nabízí kilometry písečných pláží. Ať už dáváte přednost těm plně vybaveným, jako jsou Zlaté písky, nebo naopak divokým plážím jako Karadere, v Bulharsku pro sebe jistě najdete tu pravou.

Bulahrsko - Zlaté písky

Dalším důvodem jasně hovořícím pro dovolenou v Bulharsku je kuchyně – podle mnohých vůbec nejlepší z východní Evropy. Pokud jste někdy ochutnávali turecké nebo řecké pokrmy, dost možná najdete řadu podobností mezi nimi a tradičními bulharskými potravinami. Bulharské jídlo dělá výjimečným dokonalá rovnováha mezi masem, jogurtem, sýry a zeleninou. Přidejte k tomu místní víno a vaše chuťové buňky se ocitnou v nebi.

Na druhou stranu je také třeba poznamenat, že na zemi je stále patrná její komunistická minulost. Ve městech najdete řadu socialistických staveb, které už svá nejlepší léta mají za sebou. Nutno říct, že se mnohdy jedná o hotely, vždy proto důkladně čtěte recenze, ať na místě nejste nepříjemně překvapeni stavem a výzorem vašeho ubytování. Bulhaři si také zrovna nepotrpí na pořádek v ulicích. Pokud svou dovolenou chcete strávit v luxusním a moderním prostředí, Bulharsko pro vás spíše nebude tou pravou volbou (výjimkou je letovisko Albena, to je ale také cenově trochu jinde).

Kam na dovolenou do Bulharska

Přes den si rádi užijete polehávání na pláži, večer se ale chcete vydat do klubů a užít si pořádnou párty trvající třeba až do rána? Pak si nenechte uniknout Slunečné pobřeží s celou řadou diskoték a barů.

Nebo vás láká naprostý opak, tedy božský klid a odpočinek přes den i v noci? Volte některé z menších letovisek, kam nemíří davy turistů. Skvělou volbou může být romantické městečko Balčik s nádhernou botanickou zahradou. Pozornost věnujte pouze absenci dlouhé písečné pláže. Pokud by vám vadilo kamenité pobřeží, zamiřte do malého letoviska Kiten.

Bulharsko - Kiten

Vyrážíte-li na dovolenou s dětmi, přizpůsobte tomu výběr letoviska. Nádhernou pláž s pozvolným vstupem do vody najdete v Albeně. Ta proslula jako nejkrásnější bulharské letovisko vůbec, zároveň je ale známá vyššími cenami. Pokud je tedy vaší prioritou cena dovolené, zvolte raději Zlaté písky.

Na závěr tip pro všechny, kteří se bojí domluvy v zahraničí. Pokud si nejste úplně jisti v angličtině, zamiřte do Primorska. Na Čechy jsou tu tak připravení, že vám mnohdy dokonce menu v restauraci přinesou v češtině.

Kdy koupit dovolenou do Bulharska a jak ušetřit

Přemýšlíte nad tím, kdy je vhodná doba pro rezervaci zájezdu do Bulharska? Největší úspora v řádu desítek procent vás čeká při nákupu pár dní či hodin před odletem. Další možností je nákup s výrazným předstihem – sleva sice bude o něco nižší, na druhou stranu balení kufrů nebude hektické.

Pokud na dovolenou nutně nemusíte o letních prázdninách, do Bulharska se vypravte v červnu nebo v září. Vyhnete se tak nejen přeplněným plážím a městům, ale zájezd navíc pořídíte za výrazně nižší cenu.

V Bulharsku se platí měnou zvanou leva. Výhodněji než směna českých korun rovnou na bulharskou směnu vychází směna na eura a teprve poté na bulharské leva. Pokud máte účet u Equabank, vůbec nejideálnější je bankovky vybrat až na místě z bankomatu. Získáte rovnou bulharskou měnu a za výběr zaplatíte pouze 9 Kč.

Bulharsko - Zlaté písky

Snažte se vyhnout taxíkům, ale přesouvejte se pomocí autobusů nebo půjčeného vozu. Obojí je v Bulharsku levné a vyplatí se.

I když nemáte zajištěné stravování formou all inclusive, nemusíte se bát vysokých výdajů za jídlo. Pokud si plánujete vařit, nákupy v supermarketech vás vyjdou cenově velice dobře – levněji než u nás seženete například zeleninu, jogurty, vajíčka a pivo. Ani návštěvy restaurací vás nebudou stát majlant, vyhýbejte se však těm turistickým v blízkosti známých památek. Tradiční šopský salát, kebabče (maso podobné karbanátkům) nebo rybičky caca si vychutnáte už za pár leva.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 1 739 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko