Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bulharsko zaujme plážové typy i cestovatele

Bulharsko bylo za minulého režimu jednou z mála zemí, kam mohl cestovat každý. Většina těch, co toužili po dovolené u moře, toho také využila. Když se otevřely hranice, přestalo být pro nás atraktivní, ale teď se, stejně jako pachatelé, začínáme vracet na „místo činu“. Příčinou stoupajícího zájmu jsou bezpečnost, kratší doba letu, písčité pláže s pozvolným vstupem do vody a také nízké ceny. Bulharsko je laciné, ale veškeré služby jsou na podobné úrovni jako ty „západní“. Navíc Černé moře, které ho omývá, zůstává teplým až do konce října!

Slunečné pobřeží se pyšní prestižním oceněním

Největším bulharským letoviskem je Slunečné pobřeží (Sunny Beach). Leží přibližně 35 km severně od Burgasu, kam přiletíte, a necelých 5 kilometrů od Nessebaru, starobylého města s netypickými dřevěnými domy, úzkými uličkami, pravoslavnými kostely a unikátním větrným mlýnem. Díky příjemným klimatickým podmínkám je Slunečné pobřeží jednou z nejvyhledávanějších oblastí u Černého moře a je držitelem Modré vlajky, prestižního ocenění pro letoviska s nadstandardní čistotou pláže i moře.

V kurzu je rovněž Pomorie. To se rozprostírá na podlouhlém poloostrově, cca 12 km severně od Burgasu a 18 km jižně od Slunečného pobřeží, a má 7 km dlouhou písčitou pláž. Původně se jednalo o řecké město. Pomorie vyniká malebným centrem s příjemnou promenádou plnou barů, kaváren a restaurací, v okolí letoviska se nacházejí rozsáhlé vinice a ovocné sady.

Bulharsko

Dalšími variantami jsou například Svatý Vlas a Ravda. Prvně jmenované letovisko poblíž Slunečného pobřeží nese název po středověkém klášteru Sv. Vlase, který se zde kdysi nacházel. Ravda je menší, ale příjemné středisko v blízkosti Nessebaru. Výhodou je populární aquapark, který ocení především mladí a rodiny s dětmi. Kromě relaxace na krásné písčité pláži Ravda nabízí pestré sportovní vyžití, zejména spojené s vodními sporty. Vyzkoušet můžete např. potápění, kitesurfing, windsurfing, jízdu na vodních lyžích nebo skútrech. Okolí je jako stvořené pro pěší turistiku.

V horách narazíte na kláštery

Aktivní turisté, co se lenošení na pláži či ve městě brzy nabaží, „zvednou kotvy“ a zamíří do vnitrozemí. Třeba do proslulého pohoří Rodopy s kotlinami a údolími, v nichž tečou křišťálově čisté řeky. Jedním z nejznámějších středisek je Pamporovo (1650 metrů nad mořem).

Při procházce lze narazit na pravoslavné kláštery, leží většinou na nepřístupných místech. V nejznámějším, Bačkovském, žijí mniši v hodně drsných podmínkách. Nejběžnější stravou je suchý chléb a voda, což jim nevadí – „najedí“ se modlitbami a vírou v Boha...

Bulharsko

V této oblasti zaslouží zmínku lázeňské městečko s nám povědomým názvem Devin, kde se dá při různých procedurách skvěle odpočinout po náročných túrách. Dalším zajímavým místem je Etara – skanzen poblíž města Gabrovo.

Historickým symbolem Bulharska je Veliko Tarnovo, bývalé hlavní město, tyčící se terasovitě na vápencových skalách nad řekou Jantrou. Různě roztroušené domky jsou usazené na skále tak, že vypadají, jako by z ní vyrostly.

Příznivci historie určitě nevynechají návštěvu Kazanlaku se starobylými thráckými hrobkami. V těch bylo kromě krásných fresek nalezeno mnoho zlatých předmětů, a to archeologové zatím otevřeli jen hrstku z patnácti set hrobek. Každá může skrývat poklad nedozírné ceny.

Bulharské kuchyni vévodí maso a zelenina

Během dovolené v Bulharsku se dá lacino napít a najíst, zdejší kuchyně je navíc pestrá a chutná. Nejen hotelové restaurace nabízejí kromě místních jídel i speciality evropské a světové kuchyně. Z předkrmů můžete nejčastěji ochutnat měkký sýr z kravského nebo ovčího mléka, šunku, tvrdý sýr kaškaval, plněné papričky, kuřecí játra, telecí jazyk a lečo.

Bulharsko

A jaká jsou typická bulharská jídla? Například zapečené brambory s mletým masem, šašlik, čevapčiči, kotlety na rožni, vepřové nebo kuřecí maso se zeleninou, houbami a kořením, zapékané v keramické misce. Vynikající je šopský salát. Z polévek ochutnejte fazolovou čorbu nebo tarator, což je studená polévka z kyselého mléka, okurek, ořechů, česneku a kopru. Na jídelníčku naleznete i ryby, chobotničky, raky, kraby a mořské mušle. Typickou tečkou na konec je zákusek baklava.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 3 166 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko