Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Český návrat na Zlaté písky

Zlaté písky bývaly v dobách vlády jedné strany téměř synonymem pro kvalitní dovolenou u moře. Po převratu přišel čas, kdy cestou do Bulharska většina lidí opovrhovala a místo soudruhů se sem pouštěli jen dobrodruzi. Ale doba se pořád mění a dnes je Bulharsko opět oblíbeným a stále navštěvovanějším cílem českých turistů.

Zlaté písky, či chcete-li Zlatni pjasaci, leží v severní části bulharského černomořského pobřeží, jen asi 20 km nad Varnou. Říká se, že je tu nejčistší písek z celého Černého moře a průměrná teplota se zde pohybuje kolem 27 stupňů. Výstavba později proslavených letovisek pro rekreaci pracujícího lidu začala u zdejší čtyřkilometrové pláže koncem 50. let 20. století, ale místo bylo využíváno už dříve. Během nadvlády Otomanské říše se mu říkalo Uzunkum, což v turečtině znamená „dlouhé písky“.

Dnes jsou Zlaté písky největším komplexem pro dovolenkáře v Bulharsku. Celý areál má rozlohu více než 1800 hektarů a zahrnuje přes 60 hotelů, dnes většinou modernizovaných na evropský standard, řadu apartmánů, motelů a kempů, ale i barů, klubů, diskoték a casin, lákajících hlavně mladé vyznavače nočního života. Ceny jsou ve srovnání s Českou republikou – o západní Evropě ani nemluvě - opravdu příznivé. O jídlo a občerstvení se pak starají restaurace, snack-bary, fast-foody a nejrůznější stánky s místními specialitami i s mezinárodní kuchyní. Pokud by to někomu nestačilo, je snadné využít četných autobusů či taxíků a zajet si na jídlo nebo na nákup do nedaleké Varny.

Zlaté písky

Turisty také lákají nejrůznější atrakce – minigolf, tenis, projížďky na koních, skluzavky a jelikož jsme u moře, samozřejmě i různé vodní sporty. Poblíž pláže je postaven komplex veřejně přístupných bazénů se sladkou vodou.

Z výše uvedeného je zřejmé, že Zlaté písky uspokojí zejména vyznavače ruchu a divočejšího života, protože samoty si tu mnoho neužijete. Hluk v areálu naštěstí tlumí jeho zasazení mezi stromy a bujnou vegetaci, které mu spolu s několika minerálními prameny dodávají přírodnější ráz a vzhled velkého parku. Některé z pramenů jsou využívány k léčebným účelům.

Zlaté písky

Pokud ale přece jen chcete mumraji uniknout, můžete se vydat na obhlídku jeskynního kláštera Aladža. Nachází se ve skalách nad mořem kousek od letoviska a je možné se k němu dostat bez problémů i pěšky. Na 60 metrů vysoké skále byl klášter v dnešní podobě postaven ve 12. století, ale mniši tu žili již od století pátého. Název kláštera pochází z turečtiny a znamená „mnohobarevný“, a to díky nádherným barevným freskám, které zdobily jeho stěny. Dnes se z nich zachovaly jen nepatrné zbytky, ale stavba přesto stojí za návštěvu. Nejen proto, že tu můžete nasát atmosféru a trochu klidu, ale z klášterních cel vytesaných do skály se otevírá nádherný pohled na Černé, ačkoliv většinou sytě modré moře.

- mih -

Článek byl zobrazen 8 164 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko