Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kazanlak - tip na výlet od bulharského pobřeží

Kazanlak se rozkládá v Kazanlackém údolí, jehož východní část je známá jako údolí růží. Vzdálenost od Burgasu je zhruba 180 km směrem na západ do vnitrozemí. Celodenní výlet může být vítaným zpestřením dovolené u moře.

Thrácký kmen Odrissi založil hlavní město říše Seutopolis 7 km západně od dnešního Kazanlaku. Město bylo založen v 5.-4. století před naším letopočtem za vlády thráckého krále Seuta III. Na území nekropole bylo objeveno dvanáct thráckých hrobek a posléze zapsáno na listinu památek UNESCO. 

Dnešní  Kazanlak(www.denico-tour.com/kazanlak.html) vznikl v 15. století našeho letopočtu. V dobách turecké nadvlády se stal známým díky produkci růžového oleje, měděných plátů a vlny. Po osvobození města od Turků ztratilo město svoji důležitost. Řemesla a obchody nahradily nové ekonomické aktivity. V Kazanlaku stojí za návštěvu unikátní Muzeum růží, v celém Bulharsku není druhé takové. První červnový týden se v Kazanlaku koná slavnost růží.

Thrácká hrobka byla v Kazanlaku objevena v roce 1944 pod velikým kopcem. Byla nalezena poblíž historického města Seutopolis, hlavního města thráckého krále Seutese III. v části thrácké nekropole. Celá hrobka byla obložena kamennými pláty. Úzká chodba vedla do kruhové pohřební komory. Jedinečný nález pomohl pochopit a přiblížit pohřební rituály Thráků.

Nádherné malby pokrývající téměř 40 metrů čtverečních ukazuje umělecké mistrovství hellénské doby. Na malbách z pohřební komory vidíme slavnostní hostinu, uprostřed thráckého krále s manželkou, obklopeného otroky, služebnictvem a hudebníky. V kopuli je menší freska zachycující závod vozů. Obě fresky jsou velice realistické a mají obrovskou kulturní hodnotu. Po objevu hrobky bylo nainstalováno speciální zabezpečení hlídající vlhkost vzduchu, aby se malby nepoškodily. Blízko hrobky vzniklo muzeum s přesnými kopiemi z hrobky. Muzeum je otevřené celoročně. Thrácká nekropole s objevenou hrobkou snese srovnání s objevem Tutanchamonovy hrobky v Údolí králů v Egyptě.

Šipka

Národní park Šipka byl založen vroce 1956. Rozkládá se blízko stejnojmenného města 12 km severně od Kazanlaku.

Bulhaři zde postavili chrám k poctě hrdinů rusko-turecké války v letech 1877-1878. Bulharští dobrovolníci bojovali po boku ruských vojsk cara Alexandra za nezávislost a svobodu. Chrám Narození Krista je krásně vyzdobený a koná se v něm stálá výstava pravoslavných ikon.

Památník Šipka byl postaven na počest padlých ruských vojáků a bulharských  dobrovolníků v rusko-turecké válce. Je situován na hoře Stoletov a byl otevřen v roce 1934. Památník ve stylu pyramidy je 31,5 metru vysoký. Obrovský bronzový lev (8 m dlouhý a 4 m vysoký) hlídá vstup do věže a socha ženy symbolizuje vítězství nad Turky. Sarkofágy s ruskými a bulharskými padlými jsou v 1. podlaží, v ostatních čtyřech je výstava vojenských předmětů, vlajky atd.

Etara

Etara je jedinečný architektonicko-etnografický komplex, muzeum pod širým nebem, v jihovýchodní Evropě. Nachází se asi 8 km jižně od města Gabrovo při úpatí pohoří Stara Planina. Celý komplex se rozkládá na více než 60 hektarech a přibližuje život Bulharů před 150 lety. Uvidíte původní dřevěná stavení, vodní mlýny, dále ukázky řemeslných umění - hrnčířství, výrobu kovových ozdob, měděných talířů, zpracování vlny, výrobu látek a kožených oděvů. V Etaře jsou zároveň i různé expozice, přehlídky krojů, národní tance. Můžete tady ochutnat i tradiční bulharské speciality a pečivo přímo z pekárny.

A v nedaleké vesničce Enina si nenechte ujít návštěvu komplexu Pastarvata s výbornou restaurací a vlastním chovem pstruhů. 

Výlety z pobřeží nejen do této oblasti Bulharska zajišťuje Denico-tour

- PR článek -

Denico-tour
Nezvalova 246
534 01  Holice - Staré Holice
Tel: 723 181 707

info@denico-tour.com
http://www.denico-tour.com

Článek byl zobrazen 6 561 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko