Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Obzor - město mnoha jmen

Obzor, oblíbené bulharské letovisko na břehu Černého moře, je zároveň i starobylým městem s minulostí sahající až do prehistorických časů. Během uplynulé doby se mu ovšem dostalo až neuvěřitelně mnoha pojmenování.

V dobách starověkých Thráků se městečku říkalo Navlohos (někdy také Navloh či Naulochos), Řekové jej později přejmenovali na Heliopolis (Město slunce) a Římané mu dali jméno Templum Jovis (Jupiterův chrám). Stejné názvy mělo ovšem v té době i mnoho jiných míst. Později se v záznamech městečko objevuje jako Theopolis. Ve středověku pak bylo známé jako Kozjak a po obsazení Turky nejdříve jako Gyozlyou a poté jako Gyozken. V roce 1934 bylo krátce přejmenováno na Kozjakgrad. Své současné jméno Obzor získal teprve v roce 1935.

Městečko má jen asi 5 000 obyvatel a leží ve střední části bulharského Černomoří, v zátoce mezi mysem St. Atanas na severu a úpatím hory Emona na jihu. Od velkého přístavního města Varny je vzdálen zhruba 65 km na jih a od Burgasu 70 km na sever. Rozkládá se podél řeky Dvojnica na vysokém břehu v bezprostřední blízkosti hor, starých lesů a krásné, plných sedm kilometrů dlouhé pláže s postupným sestupem do moře.


Autor: sndoron2008

Dlouhou historii a jeden ze starých názvů města připomínají rozvaliny římského Jupiterova chrámu ležící nedaleko letoviska, ze stejného období pocházejí i zbytky římských hradeb na okolních kopcích. Římané zde rovněž postavili pevnost, která měla chránit námořní obchodní cestu mezi Konstantinopolí a Dunajem. Nedaleko odtud nechal vybudovat v polovině 14. století kníže Dobrotica hrad či spíše pevnost Kozjak, která byla prakticky do základů zničena útokem Turků během válek s Otomanskou říší. Dnes proto na místě pevnosti najdeme jen zbytky, ležící 3 km západně od města.
Obzor je oproti jiným letoviskům poměrně klidné a málo zalidněné místo s příznivými cenami. Na pláži je možné využívat různých atrakcí, jako jsou vodní tobogán, půjčovny vodních kol a lodí, paragliding apod. Ani tady ovšem nechybějí bary, diskotéky, noční podniky a restaurace.

Velkým kladem místa je zdejší klima, využívané k léčení a prevenci mnoha chorob. Nedaleko městečka totiž končí východní výběžek pohoří Stará Planina, takže v Obzoru je zdravá kombinace čerstvého horského vzduchu a slaného vzduchu mořského. Zmíněné pohoří a zalesněná oblast ve vnitrozemí navíc přímo vybízejí k vycházkám a pěší turistice.

V blízkém okolí jsou i další zajímavosti. Na sever odsud, v šest kilometrů vzdálené Bjale, kde stávala řecká pevnost Aspro, je místní centrum zpracování vína. Opačným směrem, čtrnáct kilometrů jižně, leží malebný mys Emine s majákem, zříceninou pevnosti a klášterem a s výhledem na Nessebarskou zátoku. V nedaleké vsi Emona se narodil thrácký král Rez, který byl dle Homérovy Iliady zabit Odysseem a Diomedem.

Vyjmenovat všechny zajímavosti v mírně vzdálenějším okolí by zabralo samostatný článek, stačí jen připomenout, že města Burgas i Varna leží v dosahu jednodenního výletu. Obzor je vhodným místem pro ty, kteří nevyhledávají obrovská letoviska s tisíci lidí a dávají spíše přednost klidu s možností výletů do přírody.

Článek byl zobrazen 9 024 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko