Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pirin - druhé nejvyšší pohoří Bulharska

Pirin patří k nejkrásnějším pohořím Bulharska. Jeho pojmenování údajně vzniklo tak, že staří Slované věřili, že jsou tyto hory domovem boha Peruna – odtud i název Pirin. Nejvyšším vrcholem je Vichren měřící 2915 metrů nad mořem, čímž je také třetí nejvyšší horou na Balkánském poloostrově. Jeho dominantní severní stěna stoupá kolmo do výšky 450 metrů. Oblast Pirinu je národním parkem a přírodní rezervací, a tak chrání zdejší alpskou panenskou přírodu od nežádoucích zásahů všudypřítomné a stále se rozrůstající civilizace.

I když se pohoří rozkládá pouhých 120 km jižně od rušného hlavního bulharského města Sofie, představuje jednu z nejhezčích horských oblastí v zemi. Pirinský masiv je druhým nejvyšším pohořím v Bulharsku a do velké výšky zde ční skaliska a strmé skalní stěny. Patrné je působení ledovců z poslední doby ledové, které vytvořily hluboká údolí a četná ledovcová jezera. Dolinami protékají řeky, které jsou napájeny i přes léto vodou z tajícího sněhu na vrcholech. Voda spadá do údolí v několika překrásných vodopádech. Pohoří Pirin, Rila a Rodopi společně tvoří jižní masu bulharských hor. Pirin je výjimečný také tím, že 45 jeho vrcholů přesahuje výšku 2600 metrů nad mořem. Tyto strmé vrcholy jsou pozůstatkem z doby před 25 milióny let, kdy zde byla plošina, která se později rozlomila. Pohoří se do dnešní podoby začalo utvářet asi před 10 milióny let. Na 400 km2 se rozkládá lidový park, což je obdoba českého národního parku, který ochraňuje vysoko položené oblasti a patří ke světovému přírodnímu dědictví.

Hory Pirinu jsou tvořeny převážně břidlicí a žulou. Vrcholy Vichren a Kamenica však ukrývají vápencové oblasti s krasovými jeskyněmi a svahy. Při výstupu na některý z vrcholů se můžete setkat s ostrůvky víceletého sněhu – tzv. firnu, který se zde drží i v letních měsících. Tyto firny jsou předstupněm ledovců, které vznikaly po mnoho let táním, zmrzáním a stlačováním nového sněhu. Rozkládají se na ploše několika tisíc metrů čtverečních a mají příkrov o síle jen pár metrů.

Jelikož je Národní park Pirin poměrně odlehlý, našli zde své útočiště mnohé druhy evropských divoce žijících živočichů. Úpatí hor jsou pokryta hustými smíšenými lesy, výše na svazích najdeme tmavé jehličnaté porosty, které jsou doplněny strmými žulovými a vápencovými skalami. Na hranici stromového pásma rostou mohutné rozeklané borovice rumelské, které jsou vzácným endemickým druhem a nikde jinde na světě se nevyskytují. Tyto unikátní exempláře jsou staré 250 – 300 let a přísně je ochraňuje rezervace Bajovi Dupki – Džindžirica. Najdeme zde údajně také nejstarší pirinský strom, je jím 1200 let stará velkolepá borovice Bajkoševa´s Mura. Hranice lesa se kvůli kácení stromů v minulých letech nachází již ve výšce 2000 metrů nad mořem. Jen na několika místech dosahuje do výšky až 2200 – 2300 metrů nad mořem. Když překročíme tuto hranici, narazíme na skalnaté svahy, suťoviska a holé skály, mezi kterými se rozprostírají překrásné horské louky s množstvím pestrobarevných květin. Louky jsou složené převážně z alpských, balkánských a středomořských druhů bylin. Tento barevný květinový koberec tvoří zejména žluté smetanky, rododendrony, pivoňky, hořce jarní, pomněnky, pryskyřníky, máky a také krokusy. Také mezi skaliskami občas vykukují pirinské máky a květy protěží. Mnohé ze zdejších rostlin patří mezi ledovcové druhy, které se zde udržely až do dnešní doby, v horách našly ideální podmínky a také své poslední útočiště.  Asi 70 zdejších rostlinných druhů se navíc vyskytuje pouze na území Bulharska.

Také v živočišné říši žije mnoho endemických druhů, obzvláště mezi bezobratlými živočichy. Tmavé lesy obývají velké šelmy, které byly mnohde v Evropě vyhubeny. Jde o vlky, medvědy a rysy, kteří se často toulají kolem dolních jezer. Z ptačí říše tady mají zastoupení orli, sokoli a luňáci, kteří neustále krouží nad horami ve snaze najít kořist. V hustém podrostu se pak schovávají křepelky, bažanti a koroptve.

Pro návštěvníky parku je připraveno množství dobře značených turistických cest a tras pro běhy na lyžích. Náročnost si může každý vybrat podle své fyzické zdatnosti. Většina se ale řadí k méně náročným trasám. Odpočinek a občerstvení turistům poskytuje několik horských chat, které nabízejí také možnost přenocování v překrásné a romantické krajině. K horské chatě Vichren, která leží v nadmořské výšce 1950 metrů lze dokonce dojet autem. Odtud mohou turisté pěšky zdolat vrchol nejvyšší hory za pouhé 2-3 hodiny. Do národního parku Pirin zatím ročně zavítá jen velmi málo turistů, což má také svůj půvab. Důvodem je zřejmě jeho odlehlost, ale park nabízí neopakovatelně majestátní horský svět, který jistě stojí zato navštívit.

Článek byl zobrazen 7 954 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko