Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Skalní klášter Aladja

Klášter Aladja se nachází asi 15 km severně od Varny a 4 km od Zlatých písků. Název pochází z tureckého slova barevný. Má to souvislost jak s barevnou vápencovou skálou, ve které byla stavba vybudována, tak zřejmě i s barevnými nástěnnými malbami, které vznikly na začátku středověku, patrně ve 13.století.

Už v 5.století tady ale byl postaven křesťanský kostel. Za nadvlády Osmanské říše klášter (i s kostelem) zanikl a zarůstal porostem. Teprve na konci 19.století jej objevili bratři Škorpilovi, dva čeští archeologové.

Do vápencové skály byly vytesány cely mnichů. Jednotlivé cely jsou pospojovány chodbami a vytváří třípodlažní komplex. Byly zde i kuchyně, jídelny, modlitebny, prostě vše co mniši potřebovali k životu. Žili zde v celibátu a uchýlili se sem aby si vytvořili svůj vlastní svět, stranou od civilizace, a mohli se věnovat modlitbám a duchovnímu rozvoji.

Celý klášter byl zcela soběstačný. S okolními kláštery se mniši dorozumívali zvoněním na zvon. Dnes si na něj můžete při prohlídce zazvonit. Zajímavostí je, že při archeologickém výzkumu hrobů v okolí kláštera se našlo kolem 5 kg zlatých předmětů. Tyto historické skvosty jsou dnes uloženy v Přírodovědném muzeu ve Varně.

V lesním parku pod klášterem je malé muzeum, kde jsou vystaveny římské mozaiky, pravoslavné ikony, fotografie, modely a nákresy původní podoby kláštera. Asi půl kilometru od kláštera (stále v placeném areálu) jsou další jeskyňky pojmenované jako katakomby.

K areálu vede z místního parkoviště schodiště, na kterém se občas vyskytnou prodavači dřevořezeb. Na samotném parkovišti vytéká ze zídky minerální pramen, ke kterému Bulhaři jezdí dodávkami a nabírají si vodu do barelů.

Do kláštera Aladja se můžete dostat ze Zlatých písků nebo Svatého Konstantina jednak pěšky, jednak taxíkem. Z Varny  je asi nejlepší vyjet autobusem buď do Zlatých písků nebo na křižovatku před Zlatými písky. Odtud je to po silnici asi kilometr do kopce. Serpentiny se kroutí kolem zajímavé strže s potůčkem.

- PR článek -

Denico-tour
Nezvalova 246
534 01  Holice - Staré Holice
Tel: 723 181 707

info@denico-tour.com
http://www.denico-tour.com

 

 

Článek byl zobrazen 4 921 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko