Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za krásami mysu Kaliakra

Jedním z nejzajímavějších míst na bulharském černomořském pobřeží je mys Kaliakra (Nos Kaliakra), ležící na sever od Varny a 12 km od města Kavarna. Kaliakra je obrovská protáhlá vápencová plotna, vystupující z moře do výšky 70 metrů a vybíhající v úzké kose dva kilometry daleko.

O tomto působivém místu se vypráví několik legend, z nichž nejznámější je o 40 dívkách, které ve snaze vyhnout se tureckému otroctví společně skočily z útesů do moře. Tuto bájnou událost připomíná obelisk nazvaný "Brána čtyřiceti dívek" u vstupu na mys. Najdete tu i malé muzeum s archeologickými nálezy. Minulost dokládají také zbytky pevnosti Tirisis, která byla postavena ještě před příchodem Římanů a sloužila až do středověku. Umístění na mysu nebylo náhodné, vždyť moře a vysoké útesy představovaly ideální přírodní ochranu proti nájezdníkům. V místě, kde je přístup na mys z pevniny nejužší, stále stojí monumentální vstupní brána.

To hlavní, co sem turisty láká, je ale celková scenérie mysu a zdejší příroda vůbec. Dramatický pohled z vrcholu skal na tyrkysové moře opravdu stojí za to. Nachází se tady i řada jeskyní a fotogenických zákoutí. Oblast je chráněným územím už od roku 1941, ale od té doby se její rozloha zvětšila třikrát a dnes dosahuje 687 hektarů. Dosti obvyklé je pozorování delfínů, dovádějících ve vlnách. Ještě relativně nedávno tady žili dokonce vzácní tuleni středomořští. Toto zvíře bývalo v minulosti velmi hojné a zcela běžné v celém Středomoří i v Černém moři včetně Bulharska, ale kvůli znečišťování jejich prostředí, lovu a rozvoji turistického průmyslu zmizeli poslední bulharští tuleni počátkem osmdesátých let 20. století. Dnes má mimochodem tuleň středomořský smutný primát, neboť je oficiálně evidován jako nejohroženější savec Evropské unie a jeho budoucí existence je velmi nejistá.

Dalšími místy pro milovníky přírody jsou 8 kilometrů vzdálená chráněná oblast Taukliman a na ni navazující rezervace zvaná Jajlata.

Okolí mysu Kaliakra je však zajímavé nejen ze souše, ale i z moře. V srpnu 1791 v blízkosti mysu proběhla námořní bitva, během které ruské loďstvo pod vedením slavného admirála Fjodora Fjodoroviče Ušakova zcela zlikvidovalo početnou tureckou flotilu. To je jedním z důvodů, proč oblast přitahuje potápěče a hledače vraků. Na mořském dně se nachází i řada předmětů a zbytků lodí z antiky, různých období středověku a druhé světové války. Obraz dotvářejí pro lodě velmi nebezpečné podmořské útesy.

Abychom se na chvíli vrátili k přízemním věcem, není od věci zmínit, že v jedné z jeskyní zhruba v polovině mysu najdete restauraci, z jejíž venkovní zahrádky se otevírá nádherný výhled na okolí. Ubytování přímo na místě nenajdete, většina turistů sem přijíždí na výlet z různých míst na břehu Černého moře, např. ze známého, asi třicet kilometrů vzdáleného letoviska Albena. Pojedete-li po vlastní ose, určitě v okolí něco najdete.

Pokud se tedy zatouláte do těchto končin, podívejte se na toto místo, kde moře bojuje s pevninou a přitom spolu vytvářejí nevšední krásu.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 9 252 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Bulharsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Bulharsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko